INFO

MAKARSKA RIVIERA

Tamo gdje veličanstveni masiv planine Biokovo uranja u plavetnilo Jadranskog mora pruža se Makarska rivijera. Područje Makarske rivijere zauzima oko 60 kilometara obale od Brela na zapadu do Graca na istoku. Svojom ljepotom već desetljećima mami turiste te je jedna od najatraktivnijih rivijera na Jadranu. Na bijelom žalu, uz kristalno čisto more i miris borove šume nalazi se grad Makarska i mnoga druga zanimljiva mjesta ; Baška Voda, Bratuš, Brist, Brela, Drašnice, Drvenik, Gradac, Igrane, Podaca, Podgora, Promajna, Tučepi i Živogošće.

Prirodne ljepote, mogućnosti za aktivan odmor ili za opuštanje, svaki kutak Makarske rivijere nudi nešto čarobno. Kilometrima duge bijele, šljunčane plaže u gustoj borovoj šumi uz kristalno bistro i osvježavajuće more nisu jedini aduti Makarske rivijere. Bogato kulturno nasljeđe skupljano kroz stoljeća vidljivo je gotovo na svakom koraku, a tijekom ljetne sezone održavaju se brojne kulturne i zabavne manifestacije. Velike i male luke, zaklonjene marine i kvalitetni vezovi zadovoljit će i najzahtjevnije nautičare. Ako poželite skloniti se u sjenu planine Biokovo i uživati daleko od svakodnevne vreve potražite seoska imanja koja će biti zanimljiva zaljubljenicima u povijest i arhitekturu.

Položaj Makarske rivijere omogućuje zanimljive jednodnevne i poludnevne izlete po obližnjim mjestima i gradovima, na planinu Biokovo te otoke Brač, Hvar, Vis i Korčula. Skoro iz svih mjesta Makarske rivijere kreću jednodnevni izleti brodom na obližnje otoke gdje se obično uživa u ribljim specijalitetima u prekrasnom prirodnom ambijentu.
Posjetite povijesni Dubrovnik (165 km), deltu rijeke Neretve ( 62 km) i kušajte razne specijalitete od žaba i jegulje. Nedaleko od Makarske je ušće rijeke Cetine i slavni gusarski grad Omiš (37 km), gradovi pod zaštitom UNESCO - a Split (61 Km), Solin (66 km),Trogir (83 km) i Šibenik (136) .
Obvezno posjetite planinu Biokovo. Automobilom se do vrha Biokova stiže za pola sata. Na tom su putu Gornje Tučepi i nekoliko restorana. Tu je botanički vrt više vrsta autohtonih i endemskih biljaka te brojne biciklističke i pješčane staze.
Nedaleko su Imotska jezera (prirodni fenomen) Crveno i Modro jezero. Izgledaju kao divovski bunari, a imena su dobili po bojama stijena. U susjednoj Bosni i Hercegovini posjetite Mostar i Međugorje koje je najpoznatije i najposjećenije svetište u svijetu.

ZNAMENITOSTI

Makarska
- Malakološki muzej– u franjevačkom samostanu nalazi se najbogatija zbirka školjaka na svijetu, preko 3000 primjeraka izloženih školjaka. u muzeju se čuvaju vrijedan herbar bilja planine Biokovo i manja paleontološka kolekcija. Tu su I brojne vrste školjki tropskih i suptropskih mora koje su i najprivlačnijih boja i oblika među svim školjkama
- Poluotok Sv. Petar – perivoj na južnom djelu grada, na njemu se nalaze ostaci stare crkve i špilja, predivne duge šetnice kojima su sva mjesta makarske rivijere povezana.
- Svetište Vepric - posvećeno Majci Božjoj Lurdskoj, a osnovao ga je 1908. g. biskup dr. Juraj Carić. U krajoliku s brežuljcima, raslinjem i potokom je prirodna spilja.
- Konkatedrala sv. Marka – nalazi se na vrhu Kačićeva trga . Gradnja ove crkve baroknog stila započela je oko 1700. Godine. Na ulazu u konkatedralu s desne se strane nalazi oltar u kojemu se čuvaju kosti sv. Klementa, zaštitnika grada Makarske i Makarske biskupije.
- Mletačka česma - također iz 18. st. s najstarijim poznatim grbom grada.

Baška Voda
- Crkva sv. Nikole - Izgrađena je 1889. godine u neoromaničkom stilu, i tu su vrijedni predmeti kao što je vitraj Josipa Botterija Dinija iz 1987. godine i slika postaje Križnoga puta Josipa Bifela iz 1988. godine.
- Crkva Sv. Lovre – kasnobarokna crkva iz 1750 g sagrađena na temeljima antičke građevine.

Brela
- Crkva Gospe od Karmela -spomenik barokne arhitekture. Crkva je sagrađena iz zahvalnosti za pobjedu nad Turcima 1715. godine.
- Soline - ostaci kuća prvih stanovnika Solina, tzv. kompleks kuća Filipović. Značajno nalazište rimskih ostataka: keramike, starog posuđa, ulomaka nadgrobnih natpisa te novca.

Igrane
- Crkva sv. Mihovila – najznačajniji spomenik na području Makarske rivijere. Sagrađena je u 11. Stoljeću. Nalazi se na brdu povise Igrana u stoljetnim maslinicima.

Tučepi
- Arheološki lokaliteti - Sutvid, Okrumbica i Javorak. Na lokalitetu Sutvid prezentirano je više razvojnih faza: ranocarska vila rustika l. - 2. stoljeće, kasnoantički oratorij, srednjovjekovna crkva i nekropola te dio kasnije južne prigradnje - cenobij. Pretpostavlja se da su Hrvati doselili u ove krajeve u 7. Stoljeću.
- Utvrde - U razdoblju od 15. -18. stoljeća za obranu mjesta građene su kule. Nalaze se na širem području Gornjih Tučepa: Šarića kula se nalazi na isturenoj stijeni, podno Biokova; Bušelića kula je također isturena, ali bliže Sridi sela; dok se Lalića kula nalazi u samome selu.

Zaostrog
- Franjevački samostan - sadrži bogatu etnografsku zbirku i zbirku etnografskih slika poznatog hrvatskog slikara Mladena Veže

GASTRONOMIJA

Gastronomsku ponudu Makarske rivijere u potpunosti oblikuje dalmatinska kuhinja koja obiluje bogatstvom svih vrsta svježe ribe, pripremljene na razne načine: brudet, pečene na gradele, hobotnica ispod peke…

Sva jela su začinjena domaćim maslinovim uljem uz dodatak raznih prirodnih začina. Dalmatinski pršut sa sirom i maslinama je dugogodišnja tradicija hladnog predjela koja će i na vas ostaviti poseban dojam. Uz razne specijalitete od svježe morske ribe probajte i Dalmatinsku pašticadu – specijalitet od junećeg mesa koje je punjeno slaninom i češnjakom i koje se priprema u crnom vinu te meso i krumpiri ispod peke sa salatama od povrća.
Poznati deserti Makarskog područja su Makarski Rafioli i Torta Makarana. U receptima Dalmatinske kuhinje i delicijama ovoga kraja možete uživati u brojnim restoranima i konobama kao što su restoran „Veliki Mornar“, restoran „Porat“, restoran „Bonaca“, konoba „Maslina“, konoba „Mornar“ i konoba „Adria“.

AVANTURA

Makarska rivijera pruža brojne mogućnosti za ljubitelje sporta i avanture.
Sportski kompleksi raspolažu igralištima za nogomet, košarku, ragbi, rukomet, tenis i atletiku.
Uz hotele se nalazi 9 otvorenih i 2 zatvorena teniska terena te bazeni otvorenog i zatvorenog tipa.
Posljednjih godina na području Makarske rivijere dosta se razvio interes za ekstremne sportove: Ronjenje u svim područjima Makarske rivijere, slobodno penjanje po okolnim brdima i planini Biokovo, paragliding sa Biokova, istraživanje špilja planine Biokovo te planinarenje, pješačenje i biciklizam na planini Bikovo.